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Friday, October 5, 2018

Golden Temple Amritsar


The Golden Temple also called Sri Harmandir Sahib or Darbar Sahib is a Gurdwara situated in the city of Amritsar, Punjab, India. It is the holiest Gurdwara and the most vital pilgrimage place of Sikhism. The temple is built around a man-made pool that was Done by Guru Ram Das in 1577.



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8 Amazing facts about kitchen

1. Meals served in the langar are vegetarian, and are simple, nutritious and nourishing. They usually consist of rotis, rice, daal, a vegetable dish, and kheer.

2. The langar at the Golden Temple serves a large number 50 thousand people a day! On holidays/religious occasions, the number often goes up to 1 lack.

3The kitchen has two dining halls, which have a both of capacity is 5 thousand people. People come and sit down to eat on the mats on the floor, are served food by the volunteers, and are ushered out civilly to the Ready room for the next round of diners.

4Serving these many people day after day is no easy task, but the clockwork competency of the sewadars (servers) makes the task straightforward. ordinarily, 90% of the working staff is made up of volunteers who, along with the 300 lasting sewadars, ascertain the food is cooked and delivered Dot time. few people volunteer for a few hours, while others volunteer for days on end!

5There are 2 kitchens in which the food is ready. There are Eleven Giant pan tawa, several burners, machines for sieving(sanna) and kneading dough ( Aata Gundhna), and several other utensils. On ordinary days, Every dishes are handmade by the sewadars.

6On holidays mostly (Saturday & Sunday and religious occasions, a roti-making a machine (donated by a Lebanon based devotee) is used, which can Make out 25 thousand Rotis in just 1 hour

7Given the consumed of material every day, assume the amount of raw material needed! About 5000 Kilogram of wheat, 1800 Kilogram of daal, 1400 Kilogram of rice, and 700 Kilogram of milk are consumed Every day in the langar kitchen. 100 gas cylinders are required to cook the food.



8. Mostly all of the raw materials are brought from Delhi ,market , or bought the local market. The kitchen get lots of donations too


In Hindi : स्वर्ण मंदिर को श्री हरमंदिर साहिब या दरबार साहिब भी कहा जाता है, जो अमृतसर, पंजाब, भारत में स्थित एक गुरुद्वारा है। यह सबसे पवित्र गुरुद्वारा और सिख धर्म का सबसे महत्वपूर्ण तीर्थस्थल है। मंदिर 1573 में गुरु राम दास द्वारा किया गया एक मानव निर्मित पूल के आसपास बनाया गया है।

रसोई के बारे में 8 अद्भुत तथ्य

1. लंगार में परोसा जाने वाला भोजन शाकाहारी होता है, और सरल, पौष्टिक और पौष्टिक होता है। वे आमतौर पर रोटिस, चावल, दाल, एक सब्जी पकवान, और खेर होते हैं।

2. स्वर्ण मंदिर में लंगर दिन में बड़ी संख्या में 50 हजार लोगों की सेवा करता है! छुट्टियों / धार्मिक अवसरों पर, संख्या अक्सर 1 कमी तक जाती है।

3. रसोईघर में दो डाइनिंग हॉल हैं, जिनमें दोनों क्षमता 5 हजार लोग हैं। लोग आते हैं और फर्श पर मैट पर खाने के लिए बैठते हैं, स्वयंसेवकों द्वारा भोजन परोसा जाता है, और अगले दिन के खाने के लिए तैयार कमरे में नागरिकता से बाहर निकलते हैं।

4. दिन के बाद इन कई लोगों की सेवा करना कोई आसान काम नहीं है, लेकिन सीवाडर (सर्वर) की घड़ी की योग्यता कार्य को सरल बनाता है। आम तौर पर, 9 0% कार्यकारी कर्मचारी स्वयंसेवकों से बने होते हैं, साथ ही साथ 300 स्थायी सीवाडर के साथ, यह पता लगाया जाता है कि भोजन पकाया जाता है और डॉट समय दिया जाता है। कुछ लोग कुछ घंटों के लिए स्वयंसेवक हैं, जबकि अन्य अंत में दिन के लिए स्वयंसेवक हैं!

5. वहां 2 रसोई हैं जिनमें भोजन तैयार है। ग्यारह विशालकाय पैन तावा, कई बर्नर, सिलाई (सन्ना) और घुटने वाली आटा (आटा गुंधना), और कई अन्य बर्तनों के लिए मशीनें हैं। सामान्य दिनों में, प्रत्येक व्यंजन sewadars द्वारा हस्तनिर्मित होते हैं।

6. छुट्टियों पर ज्यादातर (शनिवार और रविवार और धार्मिक अवसरों, एक रोटी बनाने वाली मशीन (लेबनान आधारित भक्त द्वारा दान) का उपयोग किया जाता है, जो केवल 1 घंटे में 25 हजार रोटीस बना सकता है

7. हर दिन सामग्री का उपभोग देखते हुए, आवश्यक कच्चे माल की मात्रा मान लें! गेहूं के लगभग 5000 किलोग्राम, दाल के 1800 किलोग्राम, चावल के 1400 किलोग्राम, और 700 किलोग्राम दूध का उपभोग किया जाता है। भोजन को पकाए जाने के लिए 100 गैस सिलेंडरों की आवश्यकता होती है।


8. ज्यादातर कच्चे माल को दिल्ली, बाजार से लाया जाता है, या स्थानीय बाजार खरीदा जाता है। रसोईघर को भी बहुत सारे दान मिलते हैं




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